EMU 2024_Event (1)

Idén is megmutatkoznak a népi mesterségek képviselői a Marosvásárhelyi Várban

Az Erdélyi Kézműves Egyesületek Szövetsége (EKESZ), az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a magyarországi Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) az idén 2024. szeptember 21. és 22. között szervezi meg a II. Erdélyi Mesterségek Ünnepét. A Magyarországon csaknem 4 évtizedes múltra visszatekintő Mesterségek Ünnepe alapján megálmodott, és hagyományteremtő célzattal megszervezett Erdélyi Mesterségek Ünnepén tavaly szeptemberben Marosvásárhelyen 40 hagyományőrző szervezet, csaknem 120 kézműves és megannyi program varázsolta népi játszótérré a Marosvásárhelyi Várat.

A hagyományos népi mesterségek bemutatása, magasabb szintre emelése, a népi kultúra ápolása, átadása, ez az EMÜ elsődleges célja. Fontos, hogy értéket teremtsünk, teret biztosítsunk az ősi mesterségek újraélesztésére, támogassuk az erdélyi kézműveseket, segítsük őket az alkotás folyamatában. Hiszem, hogy minden egyes kézműves terméknek megvan a helye minden otthonban, így tudjuk közösen éltetni, ápolni és továbbadni hagyományainkat a következő generációknak is. Úgy ahogy a népmese és népdal szájról szájra terjed, ugyanúgy a népi mesterségek is kézről kézre terjednek, és csak akkor él és maradhat fenn, ha minél több emberhez eljut.” – Kolozsi Ildikó, EKESZ elnök

A rendezvény idei kiadásának kiemelt témája a JÁTÉK. A kétnapos eseménysorozat számos izgalmas programponttal kecsegtet, lehetőséget biztosít a kisebbeknek megismerkedni és kipróbálni a hagyományos népi játékokat és azok elkészítését, az idősebbeknek pedig teret biztosít a nosztalgiázásra. A kiemelt téma nem csak a helyszínen és a programokban mutatkozik meg, a szervezők már most játékra, illetve játék készítésre buzdítják az érdeklődőket: hazai és határon túli 16 év fölötti hagyományőrző népi kézművesek, játékkészítők pályamunkáit várják, amelyekkel felnőtt és gyermek szívesen játszik. A beküldött munkákból önálló kiállítás lesz a rendezvény ideje alatt. A pályázat részleteiről, feltételeiről bővebben az alábbi weboldalon találnak további információkat: https://emu.ehh.ro/hirek/palyazati-felhivas-kezmuves-nepi-jatekok-keszitesere/ .

A rendezvény a játékkiállítás mellett vendégül látja a Székely Nemzeti Múzeum néprajz részlegének gyermekjáték, gyermekvilág kiállításának részletét és a révkomáromi festő asztalosok templomi munkáit bemutató Mosolygó mákvirágok, illatos tulipán kiállítást is.

Erdély népi kézműves kultúrája egységes, sokat tanultak egymástól a különböző etnikumok. Sok egymásra hatás mutatható ki. Ezt a sokszínűséget igyekszik megmutatni rendezvényünk. Az esemény idei díszmeghívottja a nagyszebeni ASTRA Múzeum, Európa legnagyobb szabadtéri múzeuma.” – Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke

A II. Erdélyi Mesterségek Ünnepén is a hagyományos kézműves mesterségek és hagyományőrző mesterek bemutatása kapják a főszerepet, de kézműves műhelyek, szakmai előadások, kiállítások és sok más izgalmas program színesíti a kétnapos eseménysorozatot.
A rendezvényre a legkisebbeket élőszavas mesemondással, gyerektáncházzal és kézműves tevékenységekkel is várják a szervezők, valamint jelen lesz az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, akik bábelőadásokkal és bábkészítő műhellyel is készülnek. A felnőttek számára szakmai és népzenei előadásokkal, illetve táncházzal készülnek a szervezők. A kétnapos ünnepen több népzenei koncertre kerül majd sor a déli és délutáni órákban, többek között fellépnek a Tükrös, a Folker és Ferenczi György és a Rackajam. Az eseménysorozatot a Háromszék Táncegyüttes Lúdas Matyi című előadása zárja.

A NESZ és a Mesterségek Ünnepe 2019-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti listájára, mint a népi kézműves szakmák átörökítésének modellje. Az esemény felépítése, szervezése, szerkezete, szakmai követelményrendszere továbbadható tudássá vált, amit hosszú évek tapasztalatai, hibái és eredményei csiszoltak ’know how’-vá. Ez a ’know how’ – tudás – önmagában recept a sikerre, hiszen nagyon sok helyi erőfeszítés, tapasztalás, figyelem és odaadás szükséges még hozzá, és persze rengeteg – rengeteg munka, de az biztos, hogy ez egy erős alap, amire a helyi sajátosságokat felfűzve egy igazán erőteljes szövetséget és mozgalmat indítottunk el tavaly útjára Erdélyben.” – Igyártó Gabriella, NESZ elnök.

További információkért és a pontos programért kövessék az Erdélyi Mesterségek Ünnepe weboldalát és Facebook oldalát!