EMU 2024_Event (1)

Și în acest an se organizează Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești

Federația Asociațiilor Meșteșugărești din Transilvania (EKESZ), Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești și Federația Asociațiilor de Artă Populară din Ungaria (NESZ) organizează în acest an, între 21 și 22 septembrie 2024, a doua ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești. Bazat pe Sărbătoarea Meșteșugurilor din Ungaria, care are o tradiție de aproape 4 decenii, și organizat cu scopul de a crea o tradiție nouă, Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești a reunit anul trecut în septembrie la Târgu
Mureș 40 de organizații de păstrare a tradițiilor, aproape 120 de meșteșugari și numeroase programe, transformând Cetatea Târgu Mureș într-un loc de joacă popular.

Scopul principal al Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești (EMÜ) este de a prezenta și de a ridica la un nivel înalt meșteșugurile populare tradiționale, de a cultiva și de a transmite cultura populară. Este important să creăm valoare, să oferim spațiu pentru revitalizarea meșteșugurilor vechi, să sprijinim meșteșugarii din Transilvania și să-i ajutăm în procesul de creație. Cred că fiecare produs meșteșugăresc are locul său în fiecare casă, astfel putem să menținem, să cultivăm și să transmitem tradițiile noastre generațiilor viitoare. Așa cum basmele și cântecele populare se transmit oral, la fel și meșteșugurile populare se transmit din mână în mână, și doar așa pot trăi și dăinui dacă ajung la cât mai mulți oameni.” – Kolozsi Ildikó, președintele EKESZ.

Tema principală a ediției din acest an a evenimentului este JOCUL și JUCĂRIILE. Seria de evenimente de două zile promite numeroase programe interesante, oferind copiilor posibilitatea de a cunoaște și de a încerca jocurile populare tradiționale și de a le crea, iar adulților un spațiu pentru a-și aminti de copilărie. Tema principală nu se reflectă doar în locație și programe, organizatorii încurajând deja pe toți cei interesați să se joace și să creeze jocuri: se așteaptă obiecte realizate de meșteșugari tradiționali populari și creatori de jocuri, din țară și de peste hotare, cu vârsta de peste 16 ani, obiecte care să fie atractive atât pentru adulți, cât și pentru copii. Produsele realizate trimise vor fi prezentate într-o expoziție specială pe durata evenimentului. Mai multe detalii despre concurs, condițiile de participare și alte informații pot fi găsite pe site-ul: https://emu.ehh.ro/ro/noutati/anunt-de-participare-la-expozitie-fabricare-de-jucarii-artizanale/.

Pe lângă expoziția de jucării, evenimentul va găzdui și o parte din expoziția „Jucăriile și jocurile copiilor” a secției de etnografie a Muzeului Național Secuiesc și expoziția „Flori zâmbitoare de mac și lalele parfumate” prezentând lucrările pictorilor tâmplari de biserici din Komárno.

Cultura meșteșugărească populară din Transilvania este unitară, diferitele etnii au învățat mult unele de la altele. Se pot evidenția multe influențe reciproce. Această diversitate este ceea ce dorim să arătăm prin evenimentul nostru. Invitatul de onoare al ediției din acest an este Muzeul ASTRA din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.” – Kelemen László, președintele Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești


La a doua ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, meșteșugurile tradiționale și meșteșugarii tradiționali vor fi în centrul atenției, dar programul de două zile va fi completat de ateliere de creație, prezentări profesionale, expoziții și multe alte activități interesante.
Organizatorii așteaptă cei mai mici participanți cu povestiri, ateliere de dans pentru copii și activități meșteșugărești, iar Teatrul de Tineret și Copii Ariel va fi prezent cu spectacole de păpuși și ateliere de confecționat păpuși. Pentru adulți, organizatorii pregătesc prezentări profesionale și de muzică populară, precum și sesiuni de dans. Pe parcursul celor două zile de sărbătoare, vor avea loc mai multe concerte de
muzică populară, atât în orele de prânz, cât și după-amiaza, cu trupe precum Tükrös, Folker și Ferenczi György și Rackajam. Seria de evenimente se va încheia cu spectacolul „Ludas Matyi” al Ansamblului de Dansuri Trei Scaune – Háromszék.

NESZ și Sărbătoarea Meșteșugurilor au fost incluse pe lista națională a patrimoniului cultural imaterial UNESCO în 2019, ca model de transmitere a meșteșugurilor populare. Structura, organizarea și cerințele profesionale ale evenimentului au devenit un know-how transmisibil, rafinat prin ani de experiențe, greșeli și succese. Acest know-how este o rețetă a succesului în sine, deoarece este nevoie de multe eforturi locale, experiență, atenție și dedicare, și desigur, foarte multă muncă, dar cu siguranță este o bază solidă pe care, integrând particularitățile locale, am inițiat anul trecut o alianță și o mișcare puternică în Transilvania.” – Igyártó Gabriella, președintele NESZ.

Pentru mai multe informații și programul exact, urmăriți site-ul web și pagina de Facebook a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești!

Tags: No tags