Program
Home » Program
21 SEPTEMBRIE
22 SEPTEMBRIE
21 SEPTEMBRIE
-
10:00 – 13:00
Atelier de confecționare păpuși – demonstrație
Atelier deschisCu Győrfi Tibor – sculptor de marionete, și Berekméri Réka – studentă la Universitatea de Arte, Târgu-Mureș secția Teatru de păpuși.
-
10:00 – 19:00
Carte uriașă de colorat
Curtea cetății -
10:00 – 18:00
Cerbul minune
Spațiul de lângă Cupolă, Curtea cetățiiConfecționare jucării din papură sub îndrumarea meșterilor în artă populară Nagy Mari și Vidák István, Tezaure Umane Vii.
-
10:00 – 18:00
Copacul fermecat
Spațiul de lângă Cupolă, Curtea cetățiiConfecționare covor din lână cu tehnica de împâslire (activitate interactivă cu publicul) sub îndrumarea meșterilor în artă populară Nagy Mari și Vidák István, Tezaure Umane Vii.
-
10:00 – 19:00
Demonstrații meșteșugărești
Curtea cetății -
10:00 – 19:00
Jocuri de îndemânare din lemn
Curtea cetății -
10:00 – 19:00
Muzică populară cu formația Muzsikosz
Curtea cetățiiFormația Muzsikosz s-a format în Sângeorgiu de Pădure.
Membrii săi sunt: Györgyi Tamás, Szilágyi Áron, Tamás Levente și Fülip Erik. Cel mai frecvent li se alătură solista Kiss Boglárka.
Tinerii de aproximativ 20 de ani au început să cânte împreună în adolescență, iar în 2023 au înființat formația. De atunci, continuă să se bucure de muzica împreună. Repertoriul lor de muzică populară cuprinde multe regiuni, precum Valea Nirajului, Valea Mureșului, Valea Târnavei și multe altele. Sunt foarte mândri de formația lor, se bucură de cântat și de petrecerile comune. Primesc din ce în ce mai multe invitații să cânte la casa dansului popular, inclusiv la casa dansului popular pentru tineret din Târgu Mureș, dar au cântat și de mai multe ori la Curtea de vinuri Studium din Târgu Mureș, la Curtea de Folk din cadrul Vâltorii Mureșene și au fost prezenți ca acompaniament muzical la mai multe festivaluri de dansuri populare.
-
10:00 – 19:00
Perete tactil tradițional
Curtea cetățiiCopiii vor putea experimenta cum era viața de altădată în gospodăriile sătești: bucătărie mică, țesut, jocuri, ceaun, cioplirea și construirea blocurilor de construcție, uși și ferestre care se pot deschide și închide, tragerea titirezului – toate într-un singur loc.
-
10:00 – 19:00
Târg meșteșugăresc
Curtea cetățiiAnul acesta, mai mult de 100 de meșteșugari vor veni la cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești pentru a-și prezenta meșteșugurile.
-
10:00 – 11:00
Teatru de păpuși „Vándor Miska”
Bastionul măcelarilor, Cetatea Târgu MureșSpectacolul de păpuși în limba maghiară, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel.
-
10:30
Vernisaj expoziție: JátékCÉH
Bastionul dogarilor, Cetatea Târgu MureșExpoziție jucăriile JátékCÉH (Breasla de jucării din Ungaria).
-
11:00 – 13:00
Sculptură în lemn cu Sándor Attila
Atelier deschis -
11:00 – 13:00
Spațiu de joacă MintaKINCStár
Parcul de joacăActivități interactive – conduse de Sevella Zsuzsa
Descoperă în mod interactiv meșteșugurile tradiționale și motivele specifice diferitelor regiuni! Scopul creatorilor MintaKINCStár din Ungaria este conservarea tradițiilor, promovarea motivelor folosite de strămoșii noștri și sprijinirea muncii creative independente. Activitatea lor se bazează pe seria de caiete de activități MintaKINCStár, concepută și editată de Sevella Zsuzsanna, precum și pe jocurile și tablele de joc asociate, care permit crearea unui spațiu interactiv pentru joacă. La cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, aceștia vă așteaptă cu jocuri de memorie, domino și alte jocuri tradiționale, pentru mici și mari, la sfârșitul lunii septembrie, la Cetatea din Târgu Mureș! -
11:30
Deschidere oficială
Scena Mică -
12:00 – 13:30
Broderie
Parc de joacă meșteșugărescFilep Erzsébet – Asociația Artizanilor Gherla
-
12:00 – 13:30
Confecționarea jucăriilor
Parc de joacă meșteșugărescLévai József – Asociația Borókagyökér
-
12:00 – 14:00
Împâslire lână – program pentru mamă-fiică
Parc de joacă meșteșugărescKovács Emese și Kovács Kincső
-
12:00 – 13:30
Înfirare mărgele
Parc de joacă meșteșugărescKovács Minyóka Erzsébet – Asociația Culturală Bokréta
-
12:00
Lúdas Matyi – spectacol pentru copii în limba maghiară
Scena MicăMusicalul de basm bazat pe opera clasică a lui Mihály Fazekas „Lúdas Matyi” este foarte diferit de cel original.
Și aici își bate de trei ori înapoi nemulțumirile, dar metodele sunt mai moderne. Decorul este, de asemenea, mai colorat și mai precis: Gâsca este îndrăgostită de Matyi, iar Döbrögi primește și el o parteneră demnă în persoana unei soții lacome și însetate de putere după cum explică regizorul-coregraf Ferenc Novák.
Versiunea reînnoită din 2024 a spectacolului va fi prezentată anul acesta la Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești pentru publicul din Târgu Mureș, pe 21 septembrie, în Cetatea Târgu Mureș.
-
12:00 – 13:30
Olărit tradițional
Parc de joacă meșteșugărescCu Tóth Ilona.
-
12:00 – 13:30
Tehnici de înnodare
Parc de joacă meșteșugărescKeresztes Mária – Asociația Borókagyökér
-
13:00
Vernisaj expoziție: Lánc, lánc, Eszterlánc
Muzeul Județean Mureș, Secţia de Arheologie și de Istorie, Cetatea Târgu MureșSelecție din celebra colecție de jucării pentru copii a Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
Ești curios să descoperi vechile păpuși din cârpe, mobilierul pentru păpuși, uneltele agricole, instrumentele muzicale și să vezi câte din aceste jucării vechi recunoști? Pe 21 septembrie, de la ora 13.00, se va deschide expoziția Muzeului Național Secuiesc intitulată „Lánc, lánc, eszterlánc…”, care evocă lumea jocurilor de altădată și prezintă cum erau educați copiii pentru muncă cu ajutorul jucăriilor. Selecția din celebra colecție de jucării pentru copii prezintă jucării ce au păstrat pentru posteritate uneltele și obiceiurile de lucru de acum câteva secole. Expoziția va putea fi vizitată până pe 9 octombrie la Secția de Arheologie și Istorie a Muzeului Județean Mureș. Vă așteptăm cu drag!
-
14:00 – 15:30
Activitate muzeografică
Parc de joacă meșteșugărescFüleki Kinga – Fundația Kallós Zoltán
-
14:00 – 15:30
Gătit distractiv
Parc de joacă meșteșugărescÎn cadrul programului gătit distractiv puteți coace propriile delicii cu nuci și gem în vase de lut făcute manual, grație Fundației Guzsalyas și Máté Szentkirályi Imola.
-
14:00 – 15:30
Pictură pe lemn
Parc de joacă meșteșugărescCu Péter Ildikó – Asociația Artiștilor Populari Maghiari din Transilvania.
-
14:00 – 15:30
Sculptură în lemn
Parc de joacă meșteșugărescSzékely Lajos – Asociația Culturală Bandi Dezső
-
15:00 – 18:00
Atelier de pictură pe mobilier
Atelier deschisDemonstrație susținută de Bakó Mónika.
-
15:00
Concert pentru copii cu Trupa Hanu’ cu Bragă – în limba română
Scena MicăTotul a început cu un fluier și o tobă, iar apoi și-au dat seama că îi unește iubirea pentru tradiții și pentru satul în care au crescut strămoșii lor.
Trupa Hanu’ cu Bragă s-a înființat în urmă cu 7 ani, la Cluj-Napoca. Numele trupei provine de la cei doi muzicieni, Ivan Bragă și Călin Han. Le place să cânte melodii tradiționale, dar compun și piese noi. În muzica lor se regăsesc diverse instrumente de suflat (corn, cimpoi, fluiere, tilincă, ocarină, drâmbă), acompaniate de ritmurile tobei. La cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, vor aduce atât piese vechi, cât și creații proprii, într-o combinație de ritmuri clasice și moderne. -
15:00 – 17:00
Confecționarea jucăriilor din lemn cu Demeter Miklós
Atelier deschis -
15:00 – 18:00
Cutia muzicală
Curtea cetățiiCutia muzicală cântă muzică populară live pentru cei care plătesc cu parale.
-
15:00 – 18:00
Joc Trei probe și Șapte probe
Curtea cetățiiVânătoarea de parale, unde îndemânarea și ingeniozitatea sunt răsplătite cu monede de lemn.
Teljesítsd a Három Próba vagy Hét Próba feladatait, szerezd meg az összes pipát a feladatlapodon, és fabatkát kapsz jutalmul, amit beválthatsz a Zenedoboznál. Értékes élő muzsika vár rád, amit te választhatsz ki.
-
15:00 – 18:00
Spațiu de joacă MintaKINCStár
Parcul de joacăActivități interactive – conduse de Sevella ZsuzsaDescoperă în mod interactiv meșteșugurile tradiționale și motivele specifice diferitelor regiuni! Scopul creatorilor MintaKINCStár din Ungaria este conservarea tradițiilor, promovarea motivelor folosite de strămoșii noștri și sprijinirea muncii creative independente. Activitatea lor se bazează pe seria de caiete de activități MintaKINCStár, concepută și editată de Sevella Zsuzsanna, precum și pe jocurile și tablele de joc asociate, care permit crearea unui spațiu interactiv pentru joacă. La cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, aceștia vă așteaptă cu jocuri de memorie, domino și alte jocuri tradiționale, pentru mici și mari, la sfârșitul lunii septembrie, la Cetatea din Târgu Mureș!
-
16:00 – 17:30
Împâslire lână
Parc de joacă meșteșugărescBenkő Éva – Fundația Guzsalyas
-
16:00 – 17:30
Înfirare mărgele
Parc de joacă meșteșugărescBartha Katalin – Asociația Artizanilor Gherla
-
16:00 – 17:30
Muzeografie
Parc de joacă meșteșugărescSántha Emőke – Fundația Kallós Zoltán
-
16:00 – 17:30
Sculptură în lemn
Parc de joacă meșteșugărescBotos Máté – Asociația Borókagyökér
-
16:00 – 17:30
Țesut, broderie
Parc de joacă meșteșugărescCzimbor Izabella – Asociația Barcasági Csángó
-
16:00
Vernisaj expoziție: „Mosolygó mákvirágok, illatos tulipánok”
Galeria CetățiiReplici contemporane ale casetelor de tavan pictate de tâmplari pictori din Komárno.
Éva Ament, meșter popular, profesor de pictură tradițională pe mobilier, documentează de 30 de ani pictura tradițională pe lemn, iar organizarea materialelor pe centre o consideră una dintre cele mai interesante sarcini. O veche dorință i-a fost îndeplinită atunci când, împreună cu elevii și colegii săi artiști, a reușit să realizeze replicile și reconstrucțiile celor mai reprezentative exemple. Lucrările bisericești ale tâmplarilor din Komárno se caracterizează printr-un înalt nivel de îndemânare tehnică și un desen rafinat și sunt, de asemenea, modele demne de urmat pentru pictorii contemporani de mobilă. Expoziția reconstituie lucrările a 19 maeștri din Komárno – sau ale elevilor lor direcți – cu ajutorul unor casete de tavan, casete de fațade de balcon sau de bănci. Vernisajul va avea loc în Galeria din cetate, în data de 21 septembrie 2024 ora 16:00. Expoziția este deschisă vizitatorilor în perioada 21 septembrie – 20 octombrie 2024. -
16:00
Vernisaj expoziție: A Játék
Galeria CetățiiExpoziție din creațiile primite la concursul Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești.
-
16:30 – 17:00
Basme în viu grai
Grădina basmelorCu Derzsi Ágnes și Erdei Beáta.
-
17:00 – 18:00
Dans popular pentru copii
Spațiul verde lângă târgCondus de Virginás Tar Emese și Molnár Rozi, cu formația Üver
-
17:00
Lansare de carte: 12 Povești împâslite (HU)
Piața meșterilor povestitori, curtea cetățiiVetró Mihály ne va ghida în lumea poveștilor și a pâslirii prin prezentarea volumului său „12 Povești de Pâslă”.
-
18:00
Barátomhoz – concert-teatru
Scena MicăSpectacolul de 80 de minute, bazat pe corespondența dintre Arany János și Petőfi Sándor, poate fi vizionat de cei interesați sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 18:00, pe scena mică a Cetății din Târgu Mureș.
Despre spectacol: Corespondența dintre Arany János și Petőfi Sándor este un dialog prietenesc și intim, care cuprinde totul: viața personală, politica, banii, viața publică și, bineînțeles, viziunile ambițioase privind reformarea poeziei. Ferenczi György și 1-ső Pesti Rackák, împreună cu trupa Tükrös și doi talentați studenți la actorie în ultimul an, Krasznai Vilmos și Liber Ágoston, aduc la viață cei mai importanți doi ani din viața celor doi tineri poeți, cu umorul debordant care se degajă din corespondența lor.
Este ca și cum ar sta lângă noi și ar discuta cu noi. Petőfi și Arany – foc și apă, dar așa cum știm de mult timp dintr-un proverb bine cunoscut: contrariile se atrag. Ferenczi György a compus muzică pentru versurile pe care poeții le-au scris unul altuia, iar versurile lui Petőfi care se regăsesc în cântecele populare sunt interpretate de trupa Tükrös. Spectacolul este pus în scenă de coregraful și regizorul Hégli Dusan și de actrița și dramaturga Enyedi Éva, pe baza conceptului lui Liber Endre.
Distribuție:
Arany János: Krasznai Vilmos – proză, voce
Petőfi Sándor: Liber Ágoston – proză, voce
Ferenczi György: acordeon, voce
Apáti Ádám: melodică, vocal
Bizják Gábor: corn francez, vocal
Jankó Miklós: cajon, vocal
Pintér Zsolt: mandolină, vocal
Árendás Péter: violă
Halmos Attila: vioară, voce
Koncz Gergely: vioară
Lelkes András: contrabas
Liber Endre: țambal, violă, voce
Creatori:
Liber Endre: producător, editor muzical, scenariu
Enyedi Éva: scenariu, dramaturg
Ferenczi György: muzică Hégli Dusan: regizor -
21:00
Casa dansului popular
Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (strada Târgului, nr. 1)Pe 21 septembrie, la cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, dăm startul noului sezon de casa dansului popular.
Muzica va fi asigurată de formațiile Tükrös, Moldován Horváth István și orchestra sa, precum și de formația Öves.
La fața locului va funcționa și un bufet!Locația: sediul Fundației Casa Tradițiilor Ardelenești, în Sala Bartók Béla (Târgu Mureș, Strada Târgului nr. 1)!
22 SEPTEMBRIE
-
10:00 – 19:00
Carte uriașă de colorat
Curtea cetății -
10:00 – 18:00
Cerbul minune
Spațiul de lângă Cupolă, Curtea cetățiiConfecționare jucării din papură sub îndrumarea meșterilor în artă populară Nagy Mari și Vidák István, Tezaure Umane Vii.
-
10:00 – 18:00
Copacul fermecat
Spațiul de lângă Cupolă, Curtea cetățiiConfecționare covor din lână cu tehnica de împâslire (activitate interactivă cu publicul) sub îndrumarea meșterilor în artă populară Nagy Mari și Vidák István, Tezaure Umane Vii.
-
10:00 – 19:00
Demonstrații meșteșugărești
Curtea cetății -
10:00 – 19:00
Jocuri de îndemânare din lemn
Curtea cetății -
10:00 – 19:00
Muzică populară cu formația Muzsikosz
Curtea cetățiiFormația Muzsikosz s-a format în Sângeorgiu de Pădure.
Membrii săi sunt: Györgyi Tamás, Szilágyi Áron, Tamás Levente și Fülip Erik. Cel mai frecvent li se alătură solista Kiss Boglárka.
Tinerii de aproximativ 20 de ani au început să cânte împreună în adolescență, iar în 2023 au înființat formația. De atunci, continuă să se bucure de muzica împreună. Repertoriul lor de muzică populară cuprinde multe regiuni, precum Valea Nirajului, Valea Mureșului, Valea Târnavei și multe altele. Sunt foarte mândri de formația lor, se bucură de cântat și de petrecerile comune. Primesc din ce în ce mai multe invitații să cânte la casa dansului popular, inclusiv la casa dansului popular pentru tineret din Târgu Mureș, dar au cântat și de mai multe ori la Curtea de vinuri Studium din Târgu Mureș, la Curtea de Folk din cadrul Vâltorii Mureșene și au fost prezenți ca acompaniament muzical la mai multe festivaluri de dansuri populare.
-
10:00 – 19:00
Perete tactil tradițional
Curtea cetățiiCopiii vor putea experimenta cum era viața de altădată în gospodăriile sătești: bucătărie mică, țesut, jocuri, ceaun, cioplirea și construirea blocurilor de construcție, uși și ferestre care se pot deschide și închide, tragerea titirezului – toate într-un singur loc.
-
10:00 – 13:00
Atelier de confecționare păpuși – demonstrație
Atelier deschisCu Győrfi Tibor – sculptor de marionete, și Berekméri Réka – studentă la Universitatea de Arte, Târgu-Mureș secția Teatru de păpuși.
-
10:00 – 11:00
Capra cu trei iezi – teatru de păpuși în limba română
Bastionul măcelarilor, Cetatea Târgu MureșSpectacol prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel.
-
10:00 – 18:00
Târg meșteșugăresc
Curtea cetății -
11:00
Aspecte ale jucăriilor și jocurilor, precum și ale culturii materiale a copilăriei în societatea tradițională (RO)
Piața meșterilor povestitori, curtea cetățiiPrezentare de specialitate în limba română de Luminița Dumănescu.
-
11:00 – 13:00
Confecționarea jucăriilor din lemn
Atelier deschisCu Demeter Miklós.
-
11:00 – 13:00
Cutia muzicală
Curtea cetățiiCutia muzicală cântă muzică populară live pentru cei care plătesc cu parale.
-
11:00 – 12:00
Dans popular pentru copii
Spațiul verde lângă târgCondus de Virginás Tar Emese și Molnár Rozi, cu formația Üver.
-
11:00 – 13:00
Joc Trei Probe și Șapte Probe
Curtea cetățiiVânătoarea de parale, unde îndemânarea și ingeniozitatea sunt răsplătite cu monede de lemn.
Teljesítsd a Három Próba vagy Hét Próba feladatait, szerezd meg az összes pipát a feladatlapodon, és fabatkát kapsz jutalmul, amit beválthatsz a Zenedoboznál. Értékes élő muzsika vár rád, amit te választhatsz ki.
-
11:00 – 13:00
Spațiu de joacă MintaKINCStár
Parcul de joacăActivități interactive – conduse de Sevella Zsuzsa
Descoperă în mod interactiv meșteșugurile tradiționale și motivele specifice diferitelor regiuni! Scopul creatorilor MintaKINCStár din Ungaria este conservarea tradițiilor, promovarea motivelor folosite de strămoșii noștri și sprijinirea muncii creative independente. Activitatea lor se bazează pe seria de caiete de activități MintaKINCStár, concepută și editată de Sevella Zsuzsanna, precum și pe jocurile și tablele de joc asociate, care permit crearea unui spațiu interactiv pentru joacă. La cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, aceștia vă așteaptă cu jocuri de memorie, domino și alte jocuri tradiționale, pentru mici și mari, la sfârșitul lunii septembrie, la Cetatea din Târgu Mureș! -
12:00
„Mă străduiesc ca războiul de țesut să nu fie niciodată gol” (HU)
Piața meșterilor povestitori, curtea cetățiiTanti Annus (Kovács Berta Anna), țesătoare din Vărșag, va împărtăși cu noi experiența sa de mai multe decenii și forța care o ghidează prin devotamentul său. Discuția condusă de Kányádi Orsolya.
-
12:00 – 13:30
Activitate muzeografică
Parc de joacă meșteșugărescVeres Emese Gyöngyvér – Asociația Barcasági Csángó Egyesület
-
12:00 – 12:30
Basme în viu grai în limba maghiară
Grădina basmelorCu Balogh Erzsébet și Tekei Erika.
-
12:00 – 12:30
Basme în viu grai în limba română cu Andi Brânduș
Grădina basmelorPoveștile frumoase sunt citite o dată, de două, de trei ori… apoi sunt uitate, dar arta poveștilor transmise prin viu grai este o formă de expresie tradițională, în care istorisim poveștile din memorie. Poveștile transmise prin viu grai sunt una dintre cele mai vechi forme de artă de pe pământ, parte vibranta din cultura fiecărui popor. Reprezintă toată bogăția și înțelepciunea unui popor, experiențe trăite, lupte purtate, bucurii și lacrimi deopotrivă.
Pe 22 septembrie, de la ora 12:00, Andi Brănduș îi așteaptă pe cei mici cu poveștile sale la cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești. -
12:00 – 13:30
Confecționarea jucăriilor
Parc de joacă meșteșugărescLévai József – Asociația Borókagyökér
-
12:00 – 14:00
Împâslire lână – program pentru mamă-fiică
Parc de joacă meșteșugărescCu Kovács Emese și Kovács Kincső.
-
12:00 – 13:30
Înfirare mărgele
Parc de joacă meșteșugărescBálint Rózália – Asociația Artiștilor Populari Maghiari din Transilvania
-
12:00 – 13:30
Tehnici de înnodare
Parc de joacă meșteșugărescKeresztes Mária – Asociația Borókagyökér
-
12:00 – 13:30
Țesut, broderie
Parc de joacă meșteșugărescCzimbor Izabella – Asociația Barcasági Csángó Egyesület
-
12:30 – 14:30
Producții de dans popular și muzică populară din județul Mureș
Scena MicăPăstrătorii obiceiurilor din județul Mureș, ansambluri de dans popular, concert al formației Üver și lecții de cântat cu cântăreața de muzică populară Kásler Magda.
Invitații speciali ai programului sunt: muzicianul Szántó János din Beța și dansatorul Kacsó Béni Jóska din Șilea Nirajului, care au primit titlul de Maestru al Artei Populare în 2024.
La cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, pe 22 septembrie, începând cu ora 12:30, programul spectacolelor de dans popular și muzică populară este următorul:Ansamblul Borsika: dansuri din Pălatca,
Ansamblul Kökényes: dansuri din Sudul Ungariei,
Păstrător al tradițiilor din Beța: Szántó János, Maestru al Artei Populare,
Ansamblul Boróka: dansuri țigănești sătmărene,
Ansamblul Napsugár: dansuri din Voivodeni
Ansamblul Boróka: dansuri din Ceuaș,
Păstrător al tradițiilor din Șilea Nirajului: Kacsó Béni Jóska, Maestru al Artei Populare,
Ansamblul Borsika: dansuri din Valea Târnavei,
Ansamblul Napsugár: dansuri din Pălatca.Spectacolul grupurilor de dans va fi acompaniat de trupa Üver, iar între suitele de dans, împreună cu cântăreața de muzică populară Kásler Magda, vor face un experiment muzical interactiv, unde vor încuraja publicul să cânte pe melodii de pe Valea Mureșului, Valea Nirajului, Câmpia Transilvaniei și zona Călatei. Membrii formației Üver sunt uniți de respectul și dragostea față de muzica populară, iar repertoriul lor se extinde ca un univers la festivaluri de muzică popular, case de dans, iar în septembrie, vor încânta publicul cu instrumentele lor în Cetatea din Târgu Mureș.
-
14:00 – 17:00
Atelier de pictură pe lemn – demonstrație
Atelier deschisSusținută de Bakó Mónika
-
14:00 – 15:30
Broderie
Parc de joacă meșteșugărescFilep Erzsébet – Asociația Artizanilor Gherla
-
14:00 – 15:30
Gătit distractiv
Parc de joacă meșteșugărescÎn cadrul programului gătit distractiv puteți coace propriile delicii cu nuci și gem în vase de lut făcute manual, grație Fundației Guzsalyas și Máté Szentkirályi Imola.
-
14:00 – 15:30
Înfirare mărgele
Parc de joacă meșteșugărescKovács Minyóka Erzsébet – Asociația Culturală Bokréta
-
14:00 – 15:30
Sculptură în lemn
Parc de joacă meșteșugărescSzékely Lajos – Asociația Culturală Bandi Dezső
-
15:00 – 18:00
Cutia muzicală
Curtea cetățiiCutia muzicală cântă muzică populară live pentru cei care plătesc cu parale.
-
15:00 – 18:00
Joc Trei probe și Șapte probe
Curtea cetățiiVânătoarea de parale, unde îndemânarea și ingeniozitatea sunt răsplătite cu monede de lemn.
Teljesítsd a Három Próba vagy Hét Próba feladatait, szerezd meg az összes pipát a feladatlapodon, és fabatkát kapsz jutalmul, amit beválthatsz a Zenedoboznál. Értékes élő muzsika vár rád, amit te választhatsz ki.
-
15:00 – 17:00
Sculptură în lemn cu Sándor Attila
Atelier deschis -
15:00 – 18:00
Spațiu de joacă MintaKINCStár
Parcul de joacăActivități interactive – conduse de Sevella Zsuzsa
Descoperă în mod interactiv meșteșugurile tradiționale și motivele specifice diferitelor regiuni! Scopul creatorilor MintaKINCStár din Ungaria este conservarea tradițiilor, promovarea motivelor folosite de strămoșii noștri și sprijinirea muncii creative independente. Activitatea lor se bazează pe seria de caiete de activități MintaKINCStár, concepută și editată de Sevella Zsuzsanna, precum și pe jocurile și tablele de joc asociate, care permit crearea unui spațiu interactiv pentru joacă. La cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești, aceștia vă așteaptă cu jocuri de memorie, domino și alte jocuri tradiționale, pentru mici și mari, la sfârșitul lunii septembrie, la Cetatea din Târgu Mureș! -
16:00 – 17:30
Împletit nuiele
Parc de joacă meșteșugărescRáduly János – Asociația Artizanilor Gherla
-
16:00 – 17:30
Înfirare mărgele
Parc de joacă meșteșugărescBartha Katalin – Asociația Artizanilor Gherla
-
16:00 – 17:30
Olărit tradițional
Parc de joacă meșteșugărescCu Tóth Ilona.
-
16:00 – 17:30
Pictură pe lemn
Parc de joacă meșteșugărescPéter Ildikó – Asociația Artiștilor Populari Maghiari din Transilvania
-
16:00 – 17:30
Sculptură în lemn
Parc de joacă meșteșugărescBotos Máté – Asociația Borókagyökér
-
16:30
Festivitatea de premiere
Scena MicăLa festivitatea de decernare a premiilor vom afla cine primește distincția Maestrul Anului, Maestrul Tânăr al Anului și Atelierul Anului.
-
17:00
Minunata pasăre pelican
Scena MicăMinunata pasăre pelican – spectacol de povești muzical Interpretat de: Benkő Éva, Samu Etel Imola și formația Folker
„A dispărut minunata pasăre pelican a regelui!” – în acest spectacol se conturează o poveste bine cunoscută din basmele tradiționale, în care cavaleri și nobili din șapte țări trebuie să lupte pentru mâna prințesei. În cele din urmă, pornește la drum și un tânăr iscusit, cu speranța că va reuși. Oare încotro să meargă, ce obstacole și încercări îi vor sta în cale? Va avea oare ajutoare?”
Da, noi vom fi acolo! Cu cântece auzite de la bunicile noastre și cu muzică și mai veche, îl vom încuraja pe tânărul hotărât. Și voi toți care doar veți asculta, îl veți însoți și uneori îl veți încuraja cu entuziasm!
Veniți, vă vom spune povestea, dacă va fi cine să asculte!